Dante Audio Netwerk & Shure

Microflex Wireless

Dante of Dante Audio is geen nieuwe term binnen de audio industrie en met name de afgelopen periode is het een veel gebruikt begrip geworden. Dit komt omdat met name de laatst 2 jaar er veel belangrijke gebruikers deze technologie zijn gaan gebruiken. Veel gerenommeerde audio fabrikanten maken met vertrouwen gebruik van Dante en dat is te zien in het groeiende aanbod van producten die compatibel zijn met Dante.
Ondanks deze groei (of juist daardoor) zijn er nog regelmatig vragen, want wat is Dante precies en wat zijn de voordelen ten opzichte van conventionele audiokabels?

Definitie van Dante

‘Dante (Digital Audio Network Through Ethernet) is een combinatie van software, hardware en netwerkprotocollen die meerdere kanalen ongecrompimeerde digital audio levert (met lage latency) over een standaard Ethernet-netwerk via Layer 3 IP pakketten.’ (Bron: Wikipedia)

Ontwikkelaar Audinate lanceerde Dante al in 2006 op basis van voorgaande Ethernet technologieën zoals CobraNet en EtherSound.
Zoals andere audio over Ethernet technologieën is Dante primair bedoelt voor professionele, commerciële toepassingen. In veel gevallen betekent dit situaties waar grote aantallen audio kanalen verzonden moeten worden over relatief grote afstanden of van en naar verschillende locaties.

Voordelen van Dante compatibel producten

Voor zowel gebruikers, integrators en audio professionals zijn  er meerdere voordelen om producten te gebruiken die Dante compatible zijn. Het maken van een netwerk van meerdere kanalen audio met slechts een enkele CAT5e (of beter) kabel bespaart tijd en geld. Daarnaast zijn er aanvullende functionaliteiten voor gebruikers zonder complexe instellingen.

Dante Netwerk

 • Eenvoudige opstelling
  Bij grote optredens of geavanceerde installaties was het standaard om een grote zwarte snake kabel te gebruiken. Met een Dante netwerk zijn grote leidingen voor traditionele audio kabels overbodig. Consultants, integrators en live audio professionals kunnen nu gebruik maken van kleinere multikabels of netwerkkabels.
 • Besparing van arbeid en materialen:
  Iedereen die ervaring heeft met het afbreken van audio kabels weet dat dit een tijdrovende klus is. Netwerken opgebouwd met Dante compatibel producten zijn sneller op- en afgebouwd dan netwerken met conventionele audio kabels. Één standaard netwerk kabel kan bovendien tot wel 512 bi-directionele audio kanalen verzorgen.
 • Uitbreiden van functionaliteit:
  Dante producten besparen niet alleen gewicht, ruimte, arbeid en materialen, de digitale audio signalen worden aangestuurd via de gratis software. Het splitten van signalen kan via de browser gestuurde software gedaan worden. Dit maakt aanpassingen op het laatste moment in de signaal stroom mogelijk met een laptop zonder aanvullende manuren.
  Dante netwerken elimineren ook enkele veel voorkomende issues met analoge audio zoals interferentie met andere elektrische apparaten, overspraak, zoemende geluiden en verlies in signaal door lange kabels.
 • Gemakkelijke installatie:
  Een ander groot voordeel is de simpele en ongecompliceerde handeling. Dankzij de ‘auto discovery’ functie zijn aangesloten apparaten in een netwerk detecteerbaar waardoor installaties makkelijk op te zetten en in te stellen zijn. Dante werkt met alle populaire switches en er is geen aanvullende hardware verreist.Dante netwerk bekabeling

Laten we nu kijken naar specifieke voordelen van Shure producten die compatible met Dante zijn.

Dante & ULX-D, Dual en Quad ontvangers
ULXD Ontvangers

ULX-D heeft een volledig digitaal audio bereik, van zender tot ontvanger, en wordt vaak het beste klinkende draadloze systeem van Shure genoemd.
De Dual en Quad ontvanger in een Dante netwerk zorgt voor monitoring en controle functies voor gebruikers, het systeem kan frequenties vinden en deze instellen voor alle kanalen in het netwerk met slechts 3 stappen.

ULXD & Dante

Beide ontvangers van ULX-D zijn gemakkelijk in een netwerk te plaatsen. Twee ethernet poorten zijn zichtbaar op de achterzijde. Verbind je Dante netwerk met een van deze poorten met een netwerk kabel en het netwerk zal automatisch de ontvanger detecteren met de gratis Dante Controller software.
De tweede poort  kan gebruikt worden voor een Daisy-chain configuratie om meerdere ontvangers met elkaar te verbinden. Een andere mogelijkheid is Shure of third-party controle (controle op 1 poort en Dante op de andere). Op deze manier is het mogelijk om meerdere ULX-D systemen te integreren samen met veelgebruikte controle systemen zoals AMX of Creston. Shure zorgt ervoor dat dit proces gemakkelijk is met een scala aan beschikbare control strings. Volume, mute, batterij capaciteit en alle draadloze opties zijn eenvoudig te benaderen.
Als laatste mogelijkheid is de tweede poort ook te gebruiken in de ‘redundantie” mode, vaak gebruikt in veeleisende toepassingen waar uitval niet geoorloofd is als een kabel breekt of een netwerk switch down gaat.

Dante & SCM820

SCM820De SCM820, 8 kanaals automatische Intellimix mixer, voor spraak toepassingen bevat optionele Dante netwerk verbinding. De SCM820 heeft een Dante netwerk en zorgt voor aanvullende functionaliteiten. Ook de SCM820 heeft de 2 ethernet poorten en tot wel 12 SCM820 mixers kunnen gelinkt worden om een 96 kanaals auto mixer te vormen, compleet te beheren via IntelliMix instellingen, terwijl het maar 1 output kanaal nodig heeft.

Intellimix Mixer

Auto mixers zijn goede tools voor toepassingen in de productiewereld. Dit kan via analoge verbindingen tussen de mixer en de console, maar je haalt het meeste uit een SCM820 als je de digitale Dante functie benut. Geen break-out/break-in kabels meer en de routing is eenvoudig. De SCM820 heeft een onboard web GUI, eenvoudig te bereiken via een browser en deze is voor een gebruiker te bereiken en real time aan te passen via een laptop of tablet, in plaats van via het front panel.

Dante & Microflex Wireless

Sinds de introductie heeft dit digitale systeem zijn toegevoegde waarde bewezen voor vergadersituaties. Het is gemakkelijk in gebruik te nemen, het heeft encryptie mogelijkheden, oplaadmogelijkheden en te bereiken via het netwerk. Voordelen voor zowel gebruikers als integrators. Microflex Wireless is ontworpen om optimaal te functioneren binnen een netwerk en met Dante.
Er is geen rack met ontvangers, in plaats daarvan maakt het systeem gebruik van een access point (MXWAPT) voor tot wel 8 microfoon kanalen.

Microflex Wireless

Systemen tot 8 kanalen zijn te verbinden via de ‘link’ knop op het oplaadstation. Bij meerdere kanalen zijn instellingen eenvoudig te doen via de onboard web GUI en Dante’s Controller software. Microflex Wireless heeft de mogelijkheid om het digitale audio signaal te converteren naar analoge audio, dit kan via de netwerk interface (MXWANI) welke ook de mogelijkheid heeft om microfoons te isoleren of te monitoren via headphones.

Microflex Wireless is gemakkelijk op te stellen en te gebruiken en door de automatische kanaalselectie hoeven niet technische gebruikers de hulp in te roepen van assistentie van een technische dienst.

Conclusie

Dante is een eenvoudige en schaalbare oplossing, tot wel 512 bidrectionele kanalen aan digitale audio. Met een lage latency, zonder zoemende bijgeluiden en verlies aan signaal (en dus audio kwaliteit) bij lange kabels. De kosten voor Dante producten zijn vaak lager in vergelijking tot koperen kabels met gebalanceerde splitters. Er zijn minder uren nodig omdat de installatie en de afbouw sneller is in vergelijking met analoge audio connecties. En het is niet nodig om extra software te kopen!

Shure en Dante

Bijkomende voordeel is dat de grote producenten Dante volledig adopteren, hierdoor beginnen verschillende producten van verschillende merken beter samen te werken. Bijvoorbeeld een Yamaha CL Series Digitale Consoles in hetzelfde Dante netwerk als een Shure ULX-D ontvanger zorgt voor automatische detectie en geeft beheer mogelijkheden over de Shure kanalen.

Het grootste voordeel is de mogelijkheid tot het controleren van de audio van meerdere ruimtes via een enkele acces panel. Een Dante netwerk kan geïntegreerd worden binnen de bestaande IT infrastructuur van bedrijven waardoor het monitoren of beheren van verschillende apparaten mogelijk is vanaf een centraal punt. Met een Wi-Fi systeem worden dezelfde functionaliteiten beschikbaar met mobiele appraten zoals een tablet, een smartphone of een laptop.

Gespecificeerde Dante producten leveren voordeel voor iedereen, consultants, integrators en beheerders. Gemakkelijke installatie, minder manuren, extra functionaliteiten en vergaande beheer functies. Dante compatibele producten verkleinen de ruimte tussen pro audio en IT zonder concessies te doen aan audio kwaliteit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s